Elkészültek a kerékpárút tervei

logo1 logo2A HUSK/1301/2.3.1/0005 kódszámú „HUSK Kerékpár körútvonal” című pályázat keretében  50.554,26 euró uniós forrás bevonásával a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül készültek el az Almásfüzitő közigazgatási területét is érintő EUROVELO 6 kerékpárút tervei.

A pályázat végrehajtása 2014. január 01-től 2015. április 30-ig tartott. A projekt 10 település részvételével valósult meg, a Vezető partner a szlovákiai Dunamocs község volt.  A pályázat célja az volt, hogy az EUROVELO 6 kerékpárút Rajka-Budapest szakaszán minél hamarabb kiépülhessen a Duna parti nyomvonal, és a települések ezzel is előmozdítsák a kerékpáros turizmus fejlesztését. A magyarországi partnerek -Neszmély, Dunanalmás, Almásfüzitő és Oroszlány- önkormányzatainak együttműködésével a terveket a Partner Mérnöki Iroda Kft készítette. A határ magyar oldalán az építési engedélyhez projektdokumentáció és megvalósíthatósági tanulmány készült.

Szlovákiában a tervek már rendelkezésre álltak, így ott már a kerékpárosok birtokba vehették az új útszakaszt. A projekt keretén belül a határ szlovák oldalán Komárom – Izsa – Path – Dunaradvány – Dunamocs – Karva Duna menti szakaszán került kiépítésre kerékpárút, valamint a pihenőhelyek. A kerékpárút csatlakozik a Dunai kerékpárútra, mely a legismertebb és a leglátogatottabb Európában, továbbá az EUROVELO 6 út részét képezi, ami az Atlanti-óceántól (Franciaország) a Fekete-tengerig (Románia) halad át.

Almásfüzitőn a Képviselő-testület a Dunai gát koronájára álmodta meg a kerékpárút nyomvonalát, ezt az elképzelést vetette papírra a mérnökök csapata. Településünk azért is preferálta a folyóparti útszakaszt, mert ezáltal a kerékpárosok közvetlenül az Azaum Római Tábor mellett haladnak el, és ha kihasználják a kiépítendő pihenőhelyet,   megismerhetik az ókor varázslatos világát, a légió katonáinak életét, ruháit, fegyvereit, ételeit.

A kerékpárút megépítése új távlatokat nyithat a község idegenforgalmának fellendítésében. A település vezetői bíznak abban, hogy hamarosan újabb uniós források bevonásával a kivitelezés is megkezdődhet!

eufejlesztesialap