Az új háziorvosi ügyeleti rendszerre való átállás

Tisztelt Lakosság!

Az új háziorvosi ügyeleti rendszerre való átállásról az alábbiakban tájékoztatjuk a lakosságot:

Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6/A. §-a rendelkezik arról, hogy az egészségügyi ellátórendszerben mely állami szerv feladata az ügyeleti ellátás biztosítása. Eszerint: „Az állami mentőszolgálat gondoskodik – az 5. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt kivétellel – az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról”.  A törvény értelmében 2023. január 1. és 2024. február 29-e között a kiadott miniszteri közlemények ütemezetten helyezik át az ügyeleti ellátásról való gondoskodás feladatkörét a települési önkormányzatoktól az állami mentőszolgálathoz. Az átvétel időpontjáig az eddig megszokott rend szerint zajlik a háziorvosi ügyelet a településeken.

2023. április 1-jén a belügyminiszter a mellékelt közleményben tudatta, hogy Komárom-Esztergom vármegyében az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás feltételei fennálnak, így a közlemény közzétételétől számított 30. naptól, azaz

2023. május 1-jétől az új ügyeleti rendszer bevezetésre kerül.

Az ügyelet telefonszáma: 1830, ahol a mentők szakembere fogadja a hívást, és az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére – a beteg kikérdezését követően – a szükséges ellátással kapcsolatban információt nyújt. A hívások kezelése rögzített vonalon, visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási irányelveknek megfelelően történik.

A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap. A beteghez – a tartózkodási hely irányítószámát megadva – a diszpécser szükség esetén ügyeleti autót, vagy indokolt esetben azonnal mentőt küld.

A 1830-as telefonszám hétköznap 16:00-08:00 között, szombaton, vasárnap és ünnepnapon 08.00-08.00 között hívható.

Hétköznap 16.00 és 22.00 óra, hétvégén 08.00 és 14.00 óra között a járásközpontokban, így Komáromban is háziorvosi ügyeleti ellátást, hétköznap 22.00 és 08.00 között, valamint hétvégén és munkaszüneti napokon 14.00 és 08.00 között a kijelölt járásközpontokban (Kisbér, Tatabánya, Esztergom) – általában a sürgősségi betegellátó osztályok mellett, és a városi kórházakban – az állami mentőszolgálat sürgősségi ügyeleti ellátást biztosít.