Csalók csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzeneteket.

A csalók csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzeneteket.

A    karantén-szabályok   életbe    lépése    óta   jelentősen megemelkedett   az   internetes   vásárlások,   valamint   a csomagküldő  szolgáltatók  általi  kézbesítések  száma.  A helyzet új lehetőséget teremtett a kiberbűnözőknek arra, hogy       személyes       adatokat       szerezzenek       meg, kompromittálják   az   elektronikus   kommunikációt,   és ezek     felhasználásával     további     bűncselekményeket kövessenek el.

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentést is érkezett a rendőrségre olyan SMS- üzenetekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára  vagy  más  okoseszközére  egy  kártékony  kódot  tartalmazó  alkalmazást telepítsen,  melynek  segítségével  az  elkövetők  hozzáférhetnek  az  eszközön  tárolt adatokhoz.   A   támadás   elsősorban   Android-rendszert   futtató   eszközöket   érint, melyeken  települést  követően  az  alkalmazás  akár  a  netbank-applikációban  tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg az alábbi tanácsokat!

A  támadás  megelőzése  céljából  minden  esetben  ellenőrizze,  hogy  valóban  attól  a

csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!

Vegye figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez! A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.

Az   üzenetben   érkezett   hivatkozásra   kattintás   előtt   minden   esetben   érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag  is  eltér  a  szolgáltató  valós  oldalától,  azt  mielőbb  zárják  be!  Az  androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.