Lakossági tájékoztató

Sajnos Almásfüzitő Község Önkormányzata is károsultja a Buda-Cash botránynak. Tájékoztatjuk településünk lakóit a következőkben ez ügyről, mert nagyon vad és alaptalan hírek terjedtek el.

A portfólió önkormányzatunk elmúlt 12 éve jó gazdálkodásának eredményeként létrejött megtakarításokat tartalmazza.

Hogy kerültünk a Buda-Cash Brókerház Zrt-hez?

Az előző vagyonkezelőnk megszűnésekor 2011 márciusában a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének (PSzÁF) vagyon-átruházási határozata alapján a Buda-Cash Brókerház Zrt. lett a portfólió kezelő. Mivel a PSzÁF az állam első számú pénzügyi felügyelete, ezt egy szakmailag megalapozott biztonságos döntésnek ítélte a Képviselő-testület.

A minimális kockázat érdekében döntően állampapír befektetést engedélyeztünk. Az értékpapír állomány mai összetétele 87,5% állampapír, aminél legjobb tudásunk szerint jobb, biztonságosabb befektetés nem létezik. Mi akkor bíztunk is és most is bízunk az államban.

A botrány kitörésekor azonnal felvettük a kapcsolatot a portfólió kezelő társasággal és a kinevezett felügyelő biztossal. Majd ezt követően levélben fordultunk a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez, Dr. Matolcsy György Úrhoz, a nemzetgazdasági miniszterhez, Varga Mihály Úrhoz és a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárához Pogácsás Tiborhoz. Sajnos a mai napig (2015.03.12.) egyetlen választ sem kaptunk.

A folyamatos, nyugodt működésünk biztosítása érdekében megkerestük a „nagy” adózókat, hogy soron kívül fizessenek az iparűzési adószámlánkra. Ennek minden felkért társaság eleget is tett. Így néhány hónapra megoldott Önkormányzatunk visszafogott, takarékos működése.

2015. március 10-ére rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtunk össze. A Képviselő-testület megtárgyalta a kialakult helyzetet. Döntésével felhatalmazta a polgármestert, hogy a jogszabály adta lehetőséggel élve azonnal kezdeményezze a pénzeszközeink felszabadítását a felügyelő biztosnál és a felszámolónál.

Ez úton is szeretnénk minden almásfüzitői lakost megnyugtatni, hogy jelenleg a napi működés biztosított Almásfüzitő Önkormányzatánál.