Részt veszünk a Magyar Falu Programban

 

Az Almásfüzitői Polgármesteri Hivatal lelkes kis pályázatíró csapata az eltelt négy hónapban 9 pályázatot nyújtott be a Magyar Falu Program keretében!

A Magyar Falu Programban az 5000 főnél kevesebb lakosú települések vehetnek részt, és a településen az életminőséget javító beruházásokra, felújításokra lehet pályázni. A felhívások arra irányulnak, hogy a vidéki települések népességmegtartó és népességnövelő ereje fokozódjon, az infrastruktúra fejlődjön, a településkép épüljön, szépüljön.

A tikkasztó nyári meleg ellenére is hatalmas lelkesedéssel és igyekezettel olvastuk a kiírásokat, és kerestük a lehetőségeket arra, hogy Almásfüzitő Önkormányzata minél több pénzügyi forráshoz jusson. Célunk, hogy Almásfüzitőt élhetőbb, korszerűbb, modern településsé varázsoljuk. Fontosnak tartjuk azt is, hogy az Önkormányzat gazdálkodása hatékony legyen.

Az elsőként benyújtott pályázataink már nyertesek! A „Nemzeti és helyi identitástudat erősítése” keretében valósul meg idén a Fűzfanap a Közösségi Házban és környékén, a Művelődési Házban pedig egészségmegőrző és prevenciós programok indultak. A fiatalok biztosan örülni fognak annak, hogy The Place elnevezéssel kialakítunk egy helyiséget, ahol a mai divatos játékokat megtalálják, és a szabadidejüket hasznosan tölthetik. A rendezvényeinket mobil sátorral és hangosító berendezéssel tudjuk színvonalasabbá tenni.

Dr Tarnay Anikó fogorvos nyugdíjba vonulását követően szükségesség vált a fogorvosi rendelő eszközeinek pótlása. A háziorvosi rendelő és a védőnő is új felszereléseket fog kapni. Az „Orvosi eszköz” projekt keretében olyan eszközöket vásárolunk, melyek a szív-és érrendszeri betegségek megelőzését szolgálják: meggyorsítják és pontosabbá teszik a diagnosztikát, elősegítik a helyes gyógyszerbeállítást, a vér oxigén telítettségének vizsgálatával életmentő beavatkozást tesz lehetővé és meggyorsítja a további műszeres beavatkozás irányának kiválasztását, akkut szívkatasztrófa estén a mentő kiérkezéséig nagyobb biztonságot ad a túlélésre. A cél a prevenció, a megelőzés segítése modern eszközökkel.

Évek óta gondot jelent a Sün Balázs Óvoda beázása. Terveink szerint az „Óvodafejlesztés” pályázatunk sikere esetében az épület a tető szigetelése, valamint a napszítta fa árnyékolók és nyílászárók is megújulnak. A csoportszobákba árnyékoló, fényvisszaverő függönyöket szeretnénk vásárolni, azért, hogy a gyermekek a nyári melegben is zavartalanul tudjanak pihenni.

Az „Óvoda udvar” projekt támogatása esetében a Sün Balázs Óvoda udvarán a homokozók fölé takaróponyva kerül, és még színesebb, kényelmesebb, változatosabb udvari játékelemekkel bővül majd a gyermekek játéktere.

A Fő út mellett a járda felújítását a lakosság már hosszú ideje szorgalmazza. A Fő út nem önkormányzati tulajdonban van, így ezidáig nem volt lehetőség újjáépíteni. A „Kistelepülések járda építésének, felújításának anyagtámogatása” című alprogramban benyújtottuk igényünket a Béke út és a Timföld út közötti járdaszakasz rekonstrukciójára.

A Kőolaj lakótelepen a Garzonház előtti útszakaszt nem a mai közlekedési viszonyokra tervezték. Napjainkban mindenki autóval közlekedik, így a járművek parkolását is meg kell oldani. Az út szélesítése és új parkolók építése a célja az „Önkormányzati tulajdonú utak felújítása”  címmel meghirdetett pályázatnak.

Almásfüzitő jellegzetessége, hogy rendkívül sok a zöld felület a településen, a közparkok gondozása, a közutak síkosságmentessé tétele azonban komoly feladata az Önkormányzatnak. „Eszközfejlesztés belterületi közterület karbantartására” pályázatunkat azért nyújtottuk be, hogy saját eszközparkkal rendelkezzen az Önkormányzat, ne kelljen külső szolgáltatókat igénybe venni egyes önkormányzati feladatokhoz, ezáltal a működési kiadásaink csökkenjenek.

A köztemetőt a közelmúltban már fejlesztette az Önkormányzat, szintén pályázati forrásból. Előtető épült a ravatalozó elé, kerítéssel védtük meg a sírokat a rongálóktól. Jelenleg a Magyar Falu Programban a „Temető fejlesztése” című kiírásra azért adtuk be a kérelmünket, hogy új urnafalakat helyezhessünk el, mivel egyre nagyobb az igény az urnás temetés iránt. Az urnafalak környezetét is megszépítjük a pályázat támogatása esetén.

Tavaly ősszel, a rendkívüli esőzések miatt a Polgármesteri Hivatal laposteteje beázott, és komoly károkat okozott az épületben és a bútorzatban. A „Polgármesteri hivatal felújítása”  alprogram keretében arra pályázunk, hogy az épületet külső hőszigeteléssel lássuk el, valamint az elázott burkolatokat cseréljük. Szeretnénk a hűtés-fűtés rendszerét is korszerűsíteni az energia megtakarítás érdekében.

Bízom abban, hogy az itt ismertetett projekt ötleteink, benyújtott pályázataink sikerrel járnak, és az elnyert támogatásból valamennyi elképzelés megvalósulhat. A Polgármesteri Hivatal minden munkatársa a közjó érdekében munkálkodik. A tervezett beruházások által a közszolgáltatások színvonalát emelni szeretnénk! Reményeink szerint a fejlesztések a település lakosságának megelégedésére szolgálnak.

Köszönöm munkatársaimnak –Juhászné Vizi Erikának és Milotai Gábornak-, valamint az óvoda, és a közművelődés intézményvezetőinek –Folczné Kerek Etelkának és Bekéné Magyar Melindának- az ötleteiket, a kitartásukat, önzetlen munkájukat, mellyel a pályázatírásban részt vettek, és hozzájárultak a település fejlődéséhez!

Dr Szeidl Bernadett

jegyző