Tájékoztatás ivóvízminőségének megváltozásáról

Kedves Almásfüzitőiek!                               

Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket az Almásfüzitő Nagylakótelep és a volt „timföldgyári” Kislakótelep ivóvízminőségének megváltozásáról!

Az Almásfüzitő Nagylakótelep és a „timföldgyári” Kislakótelep ivóvízellátása három artézi fúrt kútról történt, melyek kiváló minőségű, kis keménységű ivóvizet biztosítottak.

Az ÉDV Zrt. az Almásfüzitő Község Önkormányzatával kötött üzemeltetési szerződésében 2022. július hónapig vállalt kötelezettséget a helyi vízbázisból történő ellátásra, amely időpont után az ÉDV Zrt. átállhat a regionális távvezetékről történő ellátásra.

Az egyik – sajnálatos módon a legnagyobb kapacitású – kútba homokbeszivárgás történt, a két kisebb kút nem tudja kielégíteni a vízigényt, ami az elmúlt időszakban ellátási problémákat okozott.

A kút felújításának magas költsége miatt az Önkormányzat hozzájárult a regionális ellátó rendszerre történő mihamarabbi átállásra. (A kútfelújítás költsége az Önkormányzatot terhelte volna.)

Ez az átállás jelentős vízminőségváltozást fog okozni, a több mint 50 éve rétegvízre telepített artézikutakból történő ellátáshoz képest.

Almásfüzitőn eddig a fogyasztók a 8-9 nko keménységű lágyvíz felhasználásához szoktak hozzá; a regionális vezetéken érkező tatabányai karsztvíz keménysége ezzel szemben 24 nko, amely nagyon kemény víznek minősül.

Almásfüzitőn a vízfogyasztók vízkővel nemigen találkoztak. Eddig!

Vizeinkben a keménységet a kalcium- és a magnézium-ionokhoz kötött hidrogénkarbonát okozza. Ennek az utóbbi anyagnak az a tulajdonsága, hogy melegítés hatására átalakul, és vízkő alakjában kicsapódik, kemény kristállyá alakul, melyet csak savakkal lehet feloldani, eltávolítani. Vízkő bárhol kialakulhat, ahol víz folyik, csöpög, vagy pang, de különösen akkor, ha felmelegítésre kerül. Ez a kemény vizek természetes tulajdonsága.
A kemény vizek jóízűek, de a csövek és vizes berendezések vízkövesedése meglehetős bosszússágot okozhat a felhasználók számára.

Az ivóvízellátó rendszerből a fogyasztás ~3 %-a kerül „ivás” célú felhasználásra. A többi ~ 97% felhasználásnál (mosás, mosogatás, fürdés/tisztálkodás, egyéb háztartási célú felhasználás) a nagy keménységű víznek jelentős hátrányai vannak, elsődlegesen abban az esetben, ha felmelegítésre kerül. Különösen jelentős a víz hátránya mosógép, mosogatógép, kávéfőző, bojler használata esetén.  Jelentős többletmosószer, vízlágyító használata szükséges mosógépnél, mosogatógépnél.

Ennek hiányában azok vízkövesedése, meghibásodása, gyorsabb tönkremenetele várható.

A vízkőképződés kialakulása késleltethető különböző vegyszerek adagolásával, ilyenek a polifoszfátok, vagy a csövek köré szerelt mágnesek, elektromos spirálok. Ezek a módszerek nem számítanak vízlágyításnak, csak a vízkő kiválást próbálják megakadályozni.

Ha valaki az egész (lakás) vízhálózatát, vizet felhasználó berendezéseit szeretné megvédeni a vízkő-problémától, annak ajánlott a kereskedelemben kapható, Na ioncserélős automata vízlágyító berendezés beszerelése. Ez azonban jelentős költséggel jár és folyamatos üzemeltetési költsége is van a regenerálási igény miatt.

Környezetkímélőbb, modernebb technológiát képviselnek az „ennél is többet tudó” fordított ozmózis elven működő (ide sorolva a nanotechnológiájú membrán szűrőt is) lágyvizet előállító berendezések. (Lehetőségekben, minőségben, költségekben határ a csillagos ég!)

A nagy keménységű karsztvízre történő átállás két lépcsőben fog megvalósulni:

  1. A Nagylakótelep ivóvízrendszere (hidegvíz) kerül átállításra.

A Nagylakótelep melegvízrendszere és a Kislakótelep hideg és melegvízrendszere továbbra is a lágyvizes artézi kutakról kapja az ellátást!

Az átállás várható időpontja: 2020. május 5-10. között

  1. A Kislakótelep ivóvízrendszere (hidegvíz) kerül átállításra.

A Nagylakótelepen és a Kislakótelepen az ALFEN Kft. lágyított karsztvízből fog használati melegvizet előállítani. A melegvíz rendszeren forgalmazott víz keménysége továbbra is 9 nko lesz, hasonlóan az eddigiekhez.

Az átállás várható időpontja: 2020. július vége

Ezen időpontoktól a megváltozott vízminőségre érdemes figyelmet fordítani!

Almásfüzitő, 2020. május 1.

Beró László                                                                                Galba Ferenc s.k.

polgármester                                                                                  ügyvezető