Az Azaum Római Tábor rendezvényeiről a továbbiakban a következő linken tájékozódhat:

https://azaum.hu/

 

 

Sajtóközlemények

Napokon belül megnyílik a TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00001 „AZAUM RÓMAI TÁBOR a rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár létrehozása” megnevezésű projekt által létrehozott fejlesztett komplexum. A új interaktív élménytárban az ókori hagyományok bemutatását virtuális világgal (AR és VR) ötvözve kínálunk immár komplex élményt és ismereteket a római életről és világról.

Almásfüzitő Község Önkormányzata a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívás keretében 259.205.611,- Ft, 100% intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Sajtóközlemény 1.

Sajtóközlemény 2.

Összefoglaló

Sajtómegjelenések

2021. június 23.-án ünnepélyes keretek között átadtuk az Azaum Római Interaktív Élménytárat 

A TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00001 pályázat keretében megvalósult egy olyan beruházás, mely által nem merül feledésbe az egykor iparáról híres település. Magyarországon egyedülálló módon valamennyi technológiai innováció egy helyszínen átélhető. A valós labirintushoz kötött virtuális valóság, az interaktív “mixed reality” terepasztal, a mélységérzékelés és csontozáson alapuló mozgáskövetés, valamint 3D motor által mozgatott információs rendszer együttesen szolgálja az úgynevezett “nextgen” élményeket, mindezt Azaum történetéhez kapcsolva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felépült az Interaktív Élménytár

A Wolf-Farkas Építőipari és Szolgáltató Kft kivitelezésében felépült Azaum Római Táborban az Interaktív Élménytár épülete.

A TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00001 azonosító számú projekthez kapcsolódóan az építkezés költségnövekményét a Kormány 1640/2020. (X. 5.) számú határozatával hagyta jóvá, így Almásfüzitő Község Önkormányzata további 102.482.771,-Ft-ot fordíthatott a kivitelezésre.

Jelen projektünk keretében a 2013-ban –  nem  közvetlenül a régészeti területen -épült  Azaum Római Tábor történelmi élményparkot kívántuk fejleszteni, látogatóbarát- és élmény elemekkel bővíteni 2931 Almásfüzitő, Duna út 1. szám alatt, hrsz.: 110/1.

Az Interaktív Élménytár -a tábor fogadóépülete- egy olyan komplexum, ahol a településre érkezők bemutatókon,filmvetítésen vehetnek részt, megtekinthetik állandó kiállításunkat, interaktív foglalkozások részeseivé válhatnak, animátor segítségével beöltözhetnek római katonának, részesévé válhatnak a múltnak. Azaum minden évben 270 napon keresztül várja a látogatókat. Az épületben komplex akadálymentes környezet jött létre a mozgáskorlátozottak részére, akadálymentes parkoló is kialakításra került.

Alapkőletétel

2020. április 22-én letettük az Azaum Római Tábor interaktív élménytár alapköveit. Az ünnepségen részt vett a beruházó képviseletében Beró László polgármester, a WF Kft mint kivitelező részéről Farkas Péter ügyvezető, Hartmann Tihamér tervező, valamint Sáfrány Judit és Varga Zsolt műszaki ellenőrök.

A rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár projektnyitó rendezvénye

 

 

Dr Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Popovics György a Komárom Esztergom Megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg 2017. július 18-án az AZAUM RÓMAI TÁBORBAN a rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár projektnyitó rendezvényét. A sajtónyilvános eseményen részt vett Beró László polgármester is, aki bemutatta a beruházás helyszínét.

AZAUM RÓMAI TÁBOR a rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár létrehozása

TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00001 „AZAUM RÓMAI TÁBOR a rómaiak hagyományait és
életmódját bemutató interaktív élménytár létrehozása” megnevezésű projekt indításáról.
Almásfüzitő Község Önkormányzata a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívás kapcsán benyújtott pályázata pozitív elbírálású
eredménnyel zárt. A Támogató döntése alapján 259,8 millió Ft, 100% intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az AZAUM RÓMAI TÁBOR a rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár létrehozása során kulturális örökségi helyszín turisztikai fejlesztése valósul meg az épített és szellemi örökség értékeinek hasznosításával, -kiállító és bemutatóterek, többfunkciós helyiségek, vendégfogadó terek, foglalkoztatók kialakításával, -interaktív kiállítással és eszközbemutatóval, –
innovatív attrakciókkal, -a római életmód bemutatásával modern elektronikus eszközhasználattal, – virtuális élménytér alkalmazásával, – kipróbálható római korhű, rekonstruált fegyverzettel és ruházattal.
Az élménytár Almásfüzitő Községben, közel a Duna parthoz, az Azaum Római Tábor bővítésével valósul meg, Széchenyi 2020 program keretében. A több, mint 259 millió forint európai uniós
támogatás segítségével megépül egy olyan témapark, amelyben a történelmi hagyományokat a modern technika eszközeivel jelenítjük meg, így a turisztikai szolgáltatások koncentrált kínálata jön
létre. Azaum illeszkedik Almásfüzitő történelmi örökségéhez és a Duna parti települések turisztikai útvonalához. A római kori emlékeket élményelemekkel és interaktivitással ismerhetik meg az ide látogató turisták, családok, iskolások, óvodások.
A fejlesztés eredményeként egy új munkahelyet teremtünk.
A beruházás befejezésének tervezett időpontja: 2021.06.30.