Lakossági tájékoztatás

 Tisztelt Almásfüzitői Polgárok!

Az Almásfüzitőn kialakult ivóvíz szolgáltatással kapcsolatos problémákra a következő információkat tudjuk adni:

 • 2015 óta Almásfüzitő ivóvízellátó rendszerének üzemeltetését, a település ivóvíz-ellátását az ÉDV Zrt. végzi, az ALFEN Kft. az ÉDV Zrt.-től vásárolja a meleg víz-
  ellátáshoz szükséges ivóvíz mennyiséget.
 • Az ÉDV Zrt. tájékoztatása szerint jelenleg műszaki problémák miatt időszakosan nincs elegendő vízmennyiség az igények kielégítésére, ezért a víztartályok teljes
  lefogyásának elkerülése – a jóval nagyobb kellemetlenséget okozó lajtos kocsiból történő ivóvízellátás elkerülése – érdekében a távhőszolgáltatónak átadásra kerü-lő vízmennyiséget korlátozza.
 • 2020.02.13-án kérte először az ÉDV Zrt. a meleg víz-szolgáltatás leállítását a vízfogyasztás csökkentése érdekében. Azóta rendszertelenül 4-6-9 órás leállásokat kér egyes napokon a rendelkezésre álló vízkészlet függvényében, így a Fogyasztókat nem lehet időben tájékoztatni. Az elmúlt hétvégén előre jelezték, hogy minden nap 10.00-19.00-ig fog tartani a
  korlátozás, ezért lehetett az információt megjelentetni az ALFEN Kft. honlapján.
 • Az ALFEN Kft. ivóvíz nélkül nem tud meleg vizet szolgáltatni.  A meleg vízszolgáltatás leállítása azt jelenti, hogy a melegvíz-rendszer teljes kizárásra kerül; nyomás-csökkentéses eljárást a távhőszolgáltató nem alkalmaz. A korlátozás elsősorban a Nagylakótelep 750 ingatlanát érinti.
 • A meleg vízhálózat újraindításakor a vezetékhálózatnak fel kell telnie vízzel és fel kell melegednie. Ez okozza a csőben lévő lerakódások esetleges felkavarodását (a víz zavarossá válását) és a víz lassú felmelegedését a Fogyasztónál. Ez nagy kellemetlenséget okoz a Fogyasztónak és többlet fűtési költséget a szolgáltatónak A meleg víz-szolgáltatás szünetelésének időtartamára alapdíjat nem fog számláz-ni az ALFEN Kft.
 • A vízellátás helyreállásának várható időpontjáról, az eddig megtett műszaki intéz-kedésekről ill. a még hátralévő munkálatokról az ivóvíz-szolgáltató ÉDV Zrt. tud pontosabb tájékoztatást adni.
 • Almásfüzitő képviselő testülete jelenleg azon dolgozik, hogy az ivóvíz-szolgáltatás korábbi színvonalnak megfelelő legyen, és ismét folyamatossá váljék. A biztonságos vízellátás érdekében nem várja meg az ÉDV Zrt. által szerződésben vállalt kötelezettségének lejártát, amely szerint a 2022 augusztusáig a vízellátást az önkormányzat tulajdonában lévő artézi kutakból nyert lágy vízzel kell megoldania, hanem haladéktalanul megkezdi a tatabányai nagy keménységű karsztvíz rendszerre való rácsatlakozás technikai előkészítését, a meleg vízellátó rendszer felkészítését. A felmerült lehetőségek közül ez a megoldás jelenleg a leggyorsabb és a legköltséghatékonyabb, bár ez is több hónapig fog tartani, ill. tízmilliós nagyságrendű beruházás szükséges hozzá.

Beró László                                                  Galba Ferenc

polgármester                                                    ügyvezető

Almásfüzitő Község Önkormányzata                 Alfen Kft.